Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan 'Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık Projesi'nin 10'nuncu ayağı, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi'nde yapıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca hayata geçirilen, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri içerisinde atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanılabilir bir dünya bırakılmasını hedefleyen 'Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık Projesi'nin 10'nuncu ayağı nedeniyle düzenlene seminerine Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Cavit Bircan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sebahattin Dökmeci, Kamu Kurum Müdürleri, İlçe Belediyeler, Alışveriş merkezi, Hastaneler, turistik otel yetkilileri, öğrenciler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve Müdürlüğü çalışanları katıldı.
Sıfır atık projesi kapsamında duyarlılık oluşturulması, sıfır atık sisteminin Aydın’da yaygınlaştırılması ve uygulamaya başlamak isteyen kurumlara yol gösterilmesi amacıyla düzenlenen seminerde atıkların çevreye verdiği zararlar anlatılırken, ayrıştırmanın önemine vurgu yapıldı.
“ATIKLAR DOĞAL KAYNAKLARI TÜKETİYOR”
Seminerde konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci, Türkiye'de 2 bin 57 geri kazanım tesisi bulunduğunu ve bu tesislerde atıkların ekonomiye geri kazandırıldığını ifade etti.
Doğaya yapılan olumsuz müdahalelerin çevre sorunlarını da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Dökmeci, “İnsan davranışlarının zamanla değişmesi ve konforlu bir yaşam isteği daha çok tüketen bir toplum haline getirmiştir. Bu durum daha çok atığa ve doğal kaynakların tükenmesine neden oluyor. Ülkemizde katı atık depolamada, 87 katı atık düzenleme sahası ile 1134 belediye, 54.7 milyon vatandaşımıza hizmet verilmektedir. Bu tesisler ile katı atık düzenli depolama hizmetinden faydalanan nüfusumuzun oranı yüzde 74.3'e ulaşmıştır. 2023'e kadar çöpü düzenli depolanmayan yerleşim yerleri kalmayacak. Şu an için 39 katı atık depolama sahasında toplam üretilen elektrik miktarı yıllık yaklaşık 194 MW'tır. 2017 yılındaki ülke genelindeki atık çalışmaları çerçevesinde 2.5 milyon ton ambalaj atığı, 718 ton atık pil, 66 bin 400 ton atık akümülatör, 55 bin ton atık elektrikli ve elektronik eşya, 184 bin ton ömrünü tamamlamış plastik, 28 bin ton bitkisel atık yağ, 83 bin ton atık yağ, 14 bin 645 adet ömrünü tamamlamış araç toplanarak geri kazanılmıştır" dedi.
SIFIR ATIK BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
“Sıfır Atık” projesinin hayata geçirilmesinin hukuki, çevresel, ekonomik ve sosyal açılardan gereklilikleri ve önemli etkilerinin bulunduğunu söyleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Dökmeci, Hukuki açıdan, hem ulusal ve uluslararası mevzuat kapsamındaki görev ve sorumlulukların yerine getirilmesi hem de ulusal ve uluslararası çalışmalarda çevrenin korunması yönünde belirlenmiş hedeflere ulaşılabilmesi önem teşkil etmektedir diyerek “Çevresel açıdan baktığımızda, bugün doğaya atılan bir portakal kabuğu 6 ayda, sakız 5 yılda, plastik torba 20 yılda, plastik şişe 1000 yılda, piller 100 yılda ancak doğadan temizlenebilmektedir. Bu noktada atıkların suya, havaya, toprağa, atmosfere, canlı yaşamına verebilecekleri zararların önüne geçilmesi açısından atıkların kontrol altına alınması son derece önemlidir. Ekonomik açıdan değerlendirdiğimizde; projenin Türkiye genelinde hayata geçirilmesi ile ürün, malzeme ve kaynak değerleri mümkün olduğunca korunmuş olacak; atık üretimi asgari seviyeye indirgenecek; böylelikle de çevrenin korunmasının yanı sıra rekabetçi ve sürdürülebilir bir ekonominin oluşmasına katkı sağlanacaktır. Sosyal açıdan ise, çevre sağlığının bozulması, çevrenin kirlenmesi sonucu meydana gelebilecek sorunlar sadece bizim değil etrafımızdakilerin, çocuklarımızın, geleceğimizin hayatını tehlikeye attığından hem gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakılması hem de günümüzde önemli boyutlara ulaşan israfın önüne geçilmesi açılarından böyle bir çalışma her şeyden önce sosyal bir gereklilik olarak karşımızda durmaktadır. Saygıdeğer Hanımefendinin himayelerinde başlayan bu süreci başta kamu kurumları olmak üzere tüm ülke geneline yaymayı hedefliyoruz. Hedefimiz 2018 itibariyle kamu kurumları, alışveriş merkezleri, havalimanları, okullar, üniversiteler, hastaneler ve büyük iş yerlerine yani vatandaşlarımızın tüm yaşam alanlarına bu uygulamayı yaymaktır. Bakanlık olarak bu konuda tüm kurumlarımıza memnuniyetle rehberlik edebileceğimizi söylemek istiyorum” şeklinde konuştu.
TİYATRO GÖSTERİLERİ SEMİNERE RENK KATTI
Seminer sırasında hem izleyicilerin dikkatlerinin kaybolmaması, hem de seminerin amacına ilişkin konuların tiyatral bir şekilde katılımcılara aktarılması açısından seminer süresince tiyatro gösterileri sunuldu. Seminere renk katan tiyatro gösterileri izleyicilerin de ilgisini çekerek seminere renk kattı.
Seminerde ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın Sıfır Atık Yönetimi Şube Müdürü Hülya Çakır da gerçekleştirdiği sunumla atıkların çevreye verdiği zaralar, bu zararları en aza indirebilmek için neler yapılması gerektiği konusunda bilgiler aktararak atığın önemine dikkat çekti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca hayata geçirilen ve 30 pilot ilde yapılacak seminerlerin proje tanıtım ekibi, 10 bin 888 kilometre yaparak "Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık projesinin ilk bölümünü Aydın'da tamamladı. Seminerlere yaz dönemine girilmesi nedeniyle ara verildi. Kalan 20 ilde ise seminerlerin Eylül ayından itibaren başlayacağı bildirildi.