GEÇİCİ MÜTEAHHİT BELGESİNDE PROJE İSTENMEDİĞİ HAKKINDA
30 Ocak 2013
KÜTAHYA VALİLİĞİNE (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne)
İlgi yazınızda; özetle, Yapı Müteahhitlerinin Kayıtlan ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkmda Yönetmelik ile 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun' nun bazı hükümlerinden bahisle; geçici yapı müteahhidi yetki belgesi numarası müracaatı ve uygulaması hakkında bilgi talep edilmektedir.
Anılan Yönetmeliğin "Genel esaslar" başlıklı 5 nci maddesinin ikinci fıkrasında "Tek parselde bir bodrum katı dışında en çok iki katlı ve toplam yapı inşaat alanı 500 m2yi geçmeyen yapıların, yapı müteahhitliği ile ilgili olarak mevzuatta öngörülen bütün sorumluluklar yapı sahibince üstlenmek kaydıyla, ayrıca müteahhit ve şantiye şefi bulunması şartı aranmaz. Ancak sadece o yapım işinde kullanılmak ve beş yıl içinde bir defaya ve tek bir yapıya mahsus olmak üzere, yapı sahibine geçici olarak yetki belgesi numarası verilir.'" hükmü bulunmakla birlikte; 17/08/2011 tarihli ve 28028 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanan 648 sayılı kanun Hükmünde Kararnamenin 24 nci maddesi ile değiştirilen 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanunun 1 inci maddesinin ikinci fıkrasında ise; "Yalnızca bir bodrum katın inşaat alanı hesaba katılmaksızın toplam inşaat alanı 500 m yi geçmeyen yapılarda. Geçici yapı müteahhidi yetki belgesi almak ve mimar veya mühendis unvanlı şantiye şefi bulundurmak, yapı müteahhitliğine ilişkin bütün sorumlulukları üstlenmek şartıyla parsel maliki kendi yapısını inşa edebilir. Ancak bu yapılarda da mimar veya mühendis unvanlı şantiye şefi bulundurulması zorunludur. Parsel malikinin veya hissedarlardan birinin mimar veya mühendis olması halinde ayrıca şantiye şefi aranmaz." hükmü de bulunmaktadır. Uygulamanın, anılan Kanun'un ilgili hükmü doğrultusunda yapılması gerektiği; Yönetmelikte belirtilen şekliyle kat sınırlandırmasının dikkate alınmayacağı ve bu yapılarda mimar veya mühendis unvanlı şantiye, şefinin bulunması zorunludur.
Buna ilaveten, Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik kapsamında tanımlı "Geçici yetki belgesi numarası" başvurularında; müracaat sahibinin anılan Yönetmelik eki Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi Numarası Başvuru Formu'nu doldurup imzalaması gerektiği belirtildiği, fakat başvuru aşamasında: ilgi yazınızda belirtildiği üzere,-bina, proje vb. bilgi ve belgelerin bu kapsamda isteneceğine yönelik özel bir hüküm bulunmamaktadır.Bu itibarla; anılan Yönetmelikte belirtilmediği halde bu kapsamda farklı bir uygulamaya gidilmesi veya Yönetmelik ile islenmediği halde-bazı bilgi veya belgelerin bu kapsamda talep edilmesinin nedeninin anlaşılmadığı; Bakanlığımızın, 11/01/2012 tarihli ve 20127/4 No' lu Genelgesinde; uygulamanın yürürlük tarihi olan 01/01/2012 tarihinden önce, yapı ruhsatı almış, ruhsatı yürürlükte olan veya hükümsüz hale gelen, yapım faaliyetleri devam eden veya tamamlanan yapılarda; işlemler, ilk ruhsat alındığı tarihteki mevzuat kapsamında yürütüleceği yönüyle talimat bulunduğu, hususunda;